Första passagerarflygningen med Boeing 787

Igår genomförde All Nippon Airways den första passagerarflygningen med Boeing 787 Dreamliner. Flygningen, med mer än 200 passagerare, skedde från Tokyo med destination Hong Kong.

Utöver All Nippon Airways har ytterligare omkring 60 flygbolag lagt beställningar på över 800 plan till ett värde av mer än 1000 miljarder kronor. Sammansättningsfabriken för 787 i Everett öppnades i maj 2007 och den första flygningen med planet genomfördes 15 december 2009, mer än två år senare än planerat. Sedan dess har det blivit ytterligare förseningar.

Även om Boeing 787 drar 20 procent mindre bränsle än motsvarande plan av dagens modell så flyger det med samma maxhastighet som de, omkring 900 kilometer i timmen. Vid sidan av de lättare kompositmaterialen har 787:an även fått nya motorer från General Electric och Rolls-Royce som i hög grad bidrar till den lägre bränsleförbrukningen. Planet har också formgetts på ett sätt som minskar luftmotståndet.

svd

Share

Kommentarer inaktiverade.