Trevlig resa? – uppdaterad

OK. SAS har glömt något och fixar det ASAP!

Dessa grabbarna har också fixat något men säkert på ett lite annorlunda sätt än vad de kinesiska mekanikerna gjorde.

För någon som inte är bekant med en jetmotor, bör fläktbladen vara helt släta. En pilot på ett kinesiskt flygplan begär tillstånd och landade på FRA (Frankfurt, Tyskland) för ett oplanerat tankningsstopp. Anledningen blev snart uppenbar för markpersonalen: Nummer 3 motorn hade stängts av på grund av kraftiga vibrationer. Den ser ju inte ut att må allt för bra. Det hade tydligen inte varit några problem för de tuffa killarna på marken hemma i Kina. De tog några rejäla remmar och lindade dem runt två av fläktbladen och strukturer bakom, vilket stoppade en oönskade vind-fräsning (motor snurrar av sig själv på grund av att luftflödet passerar igenom bladen under flygning) och tillhörande obekväma vibrationer som orsakas av den ”suboptimala” fläkten.

Observera att banden är säkerhetsbälten …. så påhittig! Med den ökade bränsleförbrukningen fick de lite ont om bränsle, och behöver ett snabbt bränslestopp på på närmaste flygplats (FRA). Det var då problemen började: Tyskarna, som kan vara känsliga för vissa saker, inspekterade motorn och gav flygplanet ett omedelbart flygförbud. (Förutom säkerhetsbältena så upptäcker de det fruktansvärda tillståndet hos fläktbladen). Flygbolaget blev tvungen att skicka en bunt med sedlar för att få den första motorn utbytt (tog ca 10 dagar). Ytterligar ebesiktning av de övriga motorerna innebar att ytterligar en bunt med pengar fick skickas till Tyskland och först med tre utbytta motorer kunde planet så småningom lämna Tyskland.
Och ni som alla var oroliga om leksaker innehåller blyfärg!

Slutsats: Jag fortsätter att flyga med SAS – utan någon tvekan!

svt

Share

Kommentarer inaktiverade.