Trådlöst internet på Norwegians flyg

RESEKOLL I LUFTEN: Det kanske verkar lite överdrivet att åka på testflygning för att prova ett trådlöst internet, men nu är vi i alla fall här. Detta inlägg skrivs på 30.000 fot, någonstans ovanför de sörmländska vidderna – eller motsvarande. Faktum är att nätet endast fungerar över 10.000 fot. 

Men för att förstå varför Norwegian väljer att släpa ett tjugotal reseskribenter och bloggare till Arlanda terminal 2 klockan 8.30 på morgonen måste man också förstå varför det där med internetuppkoppling på flyget anses så märkvärdigt. Under två års tid har tester genomförts av amerikanska och europeiska luftfartsmyndigheter för att fastställa att internetuppkopplingen inte på något sätt påverkar flygplanets utrustning och instrument. Resultatet är som väntat positivt. 

Systemet kommer från amerikanska Row44. En antenn på taket komunicerar med en sattelit. Satteliten kommunicerar med en server i Tyskland. I flyget finns ett öppet nät för resenärerna, och ett slutet för systemen och de anställda. 

– Det här är en unik produkt, som gör att vi kan stärka oss i konkurrensen, säger Hans-Petter Aanby som är IT-ansvarig på Norwegian. Det ger oss möjlighet att integrera den operativa verksamheten på backen och i luften på ett helt nytt sätt. Vi kommer även att utveckla tjänster för sms och IP-telefoni ombord. 

Det handlar alltså inte bara om att bloggande resenärer ska få utlopp för sin tristess, utan Norwegian ser potential i att integrera datasystem i flyget med de på backen. Och en möjlighet att kunna kommunicera mellan flygen på ett smidigare sätt. 

Det är onekligen en befrielse att äntligen kunna landa på en ny destination utan att ha hamnat efter i mailflödet, och uppkopplingen fungerar relativt klanderfitt – trots att samtliga passagerare attackerar den nya trådlösheten exakt samtidigt. Samtidigt är det en tveeggad känsla – tiden på flygplanet är också tiden då man alltid befunnit sig i ett slags vacuum. Det går inte att nå eller bli nådd, på gott och ont. Läs en bok!

Men utvecklingen är minst sagt välkommen, och för Norwegian är det en stor dag. Under året kommer wifi-tjänsten att finnas på 21 flygplan, och målet är att flygbolagets samtliga plan ska ha det inom en snar framtid. Till en början är det gratis, men enligt vd Björn Kjos kommer det snart att kosta. 

Låt oss hoppas att man den dagen inte tappar den konkurrensfördel man precis har skapat. Framtiden stavas nämligen gratis internet.  

Share

Kommentarer inaktiverade.