Flygbolag går omkull – då lyfter andra – frågan är bara om det gäller SAS.

Flygbolaget SAS totala passagerartrafik steg i maj med 4,2 procent jämfört med samma månad året före. Den så kallade kabinfaktorn, som visar hur pass fyllda flygplanen är, steg med 1,9 procentenheter till 75,3 procent.

Däremot minskade den så kallade yielden, intäkten per passagerarkilometer, i april med 3,4 procent och ett liknande utfall förväntas för maj, enligt ett pressmeddelande från SAS.

Alltså uppåt men fortsatt nedåt för SAS är det dystra budskapet.

I en artikel i SvD Näringsliv som nyligen har talat med flyganalytikern Anders Lidman, vd för konsultföretaget Aeropol, som inte ser någon framtid för SAS med nuvarande flygkostym. Lidman menar att SAS har för stor produktion på fel marknad. Destinationerna i Europa är för konkurrensutsatta och därmed tjänar inte SAS några pengar på de kortare distanserna.

– Andra större flygbolag som British Airways och KLM/Air France har börjat inse att de förmodligen inte kan tjäna pengar på Europatrafiken. SAS har ännu inte börjat inse allvaret. Flygkoncernen börjar bli en form av luftens Saab Personbilar. En bra produkt, men för dyr, säger Anders Lidman till SvD Näringsliv.

Men vad kan SAS göra för att få upp lönsamheten?

– Jag upprepar att SAS har för stor produktion på fel marknad. Den korta Europatrafiken är för konkurrensutsatt från lågkostnadsbolagen. SAS borde tidigare ha insett detta och har nu hamnat i en situation som är svår att ta sig ur. Bolaget har heller inte råd att nu köpa nya bränslesnåla plan.

Anders Lidman säger att cirka 95 procent av SAS flygningar härrör från den kortare trafiken, i Europa. Utmaningen med Europatrafiken är att affärsklassen, tidigare en viktig intäktskälla för flygbranschen, håller på att försvinna. Företagen åker inte business på kortare sträckor, konstaterar Lidman.

– Företagen köper den billigaste biljetten som går att hitta. Den resepolicyn gäller praktiskt taget för de flesta bolag med anställda som reser i tjänsten. Att affärsresenärer undviker dyrare businessbiljetter i Europa påverkar självfallet också SAS negativt.

Anders Lidman tror att ett recept för SAS är att gradvis öka inriktningen mot långdistansflyg och införa mer långväga direktlinjer från Stockholm och inte alltsomoftast flyga via Köpenhamn.

Flygbolag går omkull – då lyfter andra skriver svd – frågan är bara om det gäller SAS.

 

svd, svd, svd, dn

Share

Kommentarer inaktiverade.